![]() |
DGS DERS NOTLARI |
Yanıt Yaz
|
| Yazar | |
mustafasahin
Yönetici
Kayıt Tarihi: 06.Eylül.2008 Aktif Durum: Aktif Değil Gönderilenler: 316 |
Alıntı Cevapla
Konu: DGS DERS NOTLARIGönderim Zamanı: 08.Haziran.2009 Saat 11:21 |
|
A n l a m B u l a n ı k l ı ğ ı Aaşağıdaki cümlelerde bir anlatım bozukluğu vardır, denemez; çünkü bu cümlelerin bir yönden anlamsal gerçekliği vardır. * Babası istedi diye başka bir semte taşınan komşularına yardım ediyordu. (“Komşuları, babası istedi diye başka bir semte taşınmış” olabilir.) * Ağır ağır uzandığı yerden kalkarak balkon kapısını araladı. (“uzundığı yere ağır ağır uzanmış” olabilir.) * Pencereden uçan kuş sürülerini seyrediyorum. (“kuş sürüleri pencereden uçmuş” olabilir.) * Hazırlıksız öğrencilerin karşısına çıkmak yeni bir öğretmeni zor durumda bırakır. (“yeni bir öğretmen hazırlıksız öğrencilerin karşısına çıkacak ” olabilir.) * Bu sanatçımız kendisinden on üç yaş küçük komşusunun oğluyla evlenmiş. (“bir sanatçının komşusu kendisinden on üç yaş küçük” olabilir.) * Genç bakkal amcasının bütün şekerlemelerini yiyip bitirmişti. (“bir insanın genç bir bakkal amcası” olabilir.) Aaşağıdaki cümlelerde siyah dizili zamir ögeleri, neyin yerini tuttuğu belli değil; bu, bir anlatım bozukluğu sayılabilir. * Arkadaşımla gezerken babam telefon açtı, işim olduğunu söyleyip ondan özür diledim. (“arkadaşım”dan mı, “babam”dan mı) * Kitabımı komşunun oğluna verecektim; ama onu evde bulamadım. (“kitabımı” mı, “komşumun oğlunu” mu) * Çocuklar üstlerini başlarını batırmışlar, onları yıkamalıyım. ( “çocuklar”ı mı, “üstlerini başlarını” mı) Aaşağıdaki cümlelerde iyelik karışması vardır. Bu, bir anlatım bozukluğu sayılmaz; çünkü konuşma sırasında iyeliğin kime yönelik olduğu açığa çıkar. Yine de anlam bulanıklığı “senin” veya “onun” tamlayanlarıyla giderilebilir. * Ehliyetini polis almış öyle mi? ( senin ehliyetini mi, onun ehliyetini mi ) Aaşağıdaki cümlelerde anlatım bozukluğu yoktur; fakat cümlelerde virgül kullanılarak anlamda değişmeler sağlanabilir. * Hırsız çocuğu kovaladı. (çocuk, hırsızdır) * Hırsız, çocuğu kovaladı. (çocuğun hırsız niteliği yoktur) * Genç adama seslendi. (adam, gençtir) * Genç, adama seslendi. (adamın genç niteliği yoktur) * O soruları yapamadı. (birisi, “o sorular”ı) * O, soruları yapamadı. (o, tüm soruları) Aaşağıdaki cümlelerde karşılaştırma belirsizliğinden kaynaklanan anlam bulanıklığı söz konusudur. Bu ifadelerin anlatım bozukluğu sayılıp sayılamayacağı tartışılabilir. Cümleleri parantez içlerindeki şekilleriyle kurarsak anlam daha açık olur diye düşünüyorum. * Adam, politikayla karısından çok ilgileniyor. ( Adam, karısından çok politikayla ilgileniyor.) NOT: Şimdiye kadar, noktalamadan veya karşılaştırma belirsizliğinden kaynaklanan bir anlatım bbozukluğu sorusu sorulmamıştır. İyelik karışmasına yönelik iki soru ise “Anlam belirsizliğini gidermek içiçin hangi cümleye bir şahıs zamiri (senin, onun) eklenmeli?” şeklinde sorulmuştur. SSONUÇ: Yukarıda üzerinde durmaya çalıştığımız noktalarda dikkatli olmalıyız. Anlam belirsizliği, bbaşvuracağımız son bozukluk gerekçesi olmalı. Kolay gelsin! Düzenleyen mustafasahin - 08.Haziran.2009 Saat 11:27 |
|
![]() |
|
mustafasahin
Yönetici
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 08.Haziran.2009 Saat 11:23 |
|
YAZIMI KARIŞTIRILAN SÖZCÜKLER
(TDK'nin 2005 baskılı Yazım Kılavuzu’na göre hazırlanmıştır) 12.00'de
2’nci
8’inci
5’te
8’de
14 Kasım 1988 Pazartesi
19 Nisanda
1999 Ağustosunu
30 cm'si
7 Ekim 1995'te
7 Şubat Cuma günü
7,65'lik
Abant Gölü
acayip
acente
açgözlü
açıkgöz
açıortay
adamakıllı
aerobik
AET'nin
ağaçkakan
ağırbaşlı
Akdeniz'in doğusu
aksesuar
akşamüstü
akupunktur
alelacele
âlem //evren//
alem //bayrak//
alışveriş
alıver-
Alman
Almanca
altmış ( 60 )
altüst et-
altüst ol-
altyapı
alüminyum
anaokulu
anayasa
anekdot
antrenman
antrenör
apandisit
apar topar
Arap alfabesi
arapsaçı
arkeolog
art arda
arz et-
asfalt
asteğmen
aşçı
aşçıbaşı
atardamar
atasözü
ateşkes
atölye
ayaküstü
ayırt et-
Ayşe teyze //akraba//
Ayşe Teyze //unvan//
babayiğit
bakakal-
Bakanlar Kurulunun
bakımevi
banknot
barışsever
Bartınlıya
basımevi
basmakalıp
baş başa
baş belası
başçavuş
başıboş
başıbozuk
başöğretmen
başörtü
başsağlığı
başsavcı
baştan başa
başvur-
başvuru
başyapıt
başyazar
başyazı
bazen
bekleyen
biçerdöver
bilim adamı
bilinçaltı
bilirkişi
bir an
bir şey
bir takım //sayı//
biraz
birbiri
birçoğu
birçok
birdenbire
bire bir //ölçü//
birebir //etkili//
birkaç
birkaçı
birtakım //belgisiz//
biyografi
boşboğaz
boşu boşuna
briket
broşür
bugün
büyükbaş
büyükelçi
cambaz
Canım Annem //hitap//
cır cır //geveze//
cırcır //fermuar//
çalakalem
çekidüzen
çekyat
çıt çıt //ses//
çıtçıt //kopça//
çikolata
çoban salatası
çünkü
darmadağınık
darülaceze
defet-
Değerli Arkadaşım //hitap//
dekorasyon
demagog
demek ki
deodorant
devalüasyon
Dicle Irmağı
dipnot
direkt
distribütör
DMO'da
doğaüstü
Doğu Akdeniz
doğumevi
doküman
efekt
egzoz
elbette ki
elektrik
enikonu
enstantene
entelektüel
Erciyes Dağı
Erol Bey’e
eski püskü
eskrim
espri
eşofman
etüt
fark et-
fasulye
film
filtre
fiyat
floresan
fotoğraf
fritöz
gangster
gardırop
gelgit
gelişigüzel
gelmeyen
gerçeküstü
gidedur-
giderayak
gitgide
gliserin
göğüs göğse
gökyüzü
görülüyor ki
gözlemevi
gözyaşı
gram
grev
günbegün
Güneydoğu Anadolu
hafriyat
hak et-
hakim //hikmet sahibi//
hâkim //yargıç//
halbuki
halüsinasyon
Hanefilik
hanımeli
hastane
havaalanı
havacıva
her gün
her hâlde //mutlaka//
her ne kadar
her şey
herhâlde //belki//
herhangi
herhangi bir
herkes
hırgür
hiçbir şey
hiçbiri
hoparlör
hoşsohbet
hukukun
huzurevi
ıstırap
iç içe
içe kapanık
içgüdü
ikide bir
ikiyüzlü //riyakâr//
ilk önce (ilkönce)
ilkbahar
ilkokul
ilköğrenim
ilköğretim
illaki
inisiyatif
insanoğlu
insülin
ipucu
jelatin
jeneratör
jimnastik
kabakulak
kahverengi
kâhya
kaldı ki
kamuoyu
kanepe
kap kacak
kapitülasyon
karman çorman
kartopu
katafalk
keşfet-
kılavuz
kırkayak
kirpik
klasisizm
kolesterol
komiser
kompozisyon
konservatuvar
kontrolör
kontrplak
konuksever
Köksal Toptan Lisesine
kravat
kriko
kriter
kroki
Kurban Bayramı
Kuvayimilliye
kuzeybatı
laboratuvar
laubali
maalesef
mademki
maestro
makine
materyal
meğerki
metot
meyve
Milliyet gazetesi
monolog
motosiklet
Musevilik
müsaade
natürmort
ne var ki
Nevruz Bayramı
ODTÜ'ye
okaliptus
okuryazar
olağanüstü
oldubitti
orijinal
orta öğrenim
orta öğretim
ortaokul
Osmanlı Devleti'ndeki
oysaki
öge (öğe)
öğleyin
öngörmek
önsezi
ÖSYM'nin
öteberi
öteden beri
öyle ki
özdeyiş
paragöz
paragraf
pardösü
pastane
pedagog
pek çok
perakende
perhiz
performans
perspektif
peş peşe
peyzaj
pırasa
pijama
pisboğaz
platform
poğaça
postane
pratisyen
profesör
profesyonel
program
propaganda
prosedür
prospektüs
Protestanlık
psikiyatr
psikoloji
rast gel-
referandum
restoran
restorasyon
RTÜK'e
rüzgârgülü
saçma sapan
sağduyu
sanatsever
sanki
saygıdeğer
Sayın Bakan
Sayın Rektör
sere serpe
Sevgili Arkadaşım
sezaryen
sıkboğaz et-
slayt
soğukkanlı
söz et-
spekülasyon
SSK'ye
stajyer
strateji
stres
suçiçeği
suspus ol-
süregel-
sürpriz
Süveyş Kanalı
şefkat
şoför
şuuraltı
ta ki
tabii ki
takdir
Tanzimat Dönemi
TDK'de
tekdüze
teleferik
tembel
terk et-
tıraş
TTK'yi
Tuz Gölü
TÜBİTAK'ın
Türk
Türk Dil Kurumuna
Türkçenin
Türkiye Cumhuriyeti'ni
Türkleşmek
Türkoloji
unvan
ustabaşı
uniforma
üst üste
üsteğmen
üstünkörü
Van Gölü'ne
var ol-
varsay-
varsayım
vatansever
vazgeç-
vejetaryen
veyahut
virtüöz
viyadük
vurdumduymaz
ya da
yadsı-
yalan dolan
yalnız
yanlış
yapım eki
yarımada
yarıyıl
yazar kasa
yepyeni
yeryüzü
yeter ki
yevmiye
yılbaşı
yurt içi (yurtiçi)
yüksekokul
yükseköğrenim
yükseköğretim
yüz yüze
yüz altmış altı
yüzaltmışaltıbinlira (çeklerde)
yüzükoyun
yüzyıl
zarafet
zatürre
zeytinyağı
Zonguldak'a |
|
![]() |
|
mustafasahin
Yönetici
Alıntı Cevapla
Gönderim Zamanı: 08.Haziran.2009 Saat 11:24 |
|
AÇIKLAMA
Atılması gereken sözler, alt çizgiyle gösterildi. İlâveler BÜYÜK HARFle gösterildi. Değiştirilen sözler siyah karakterle gösterildi ve önerilen söz parantez içinde verildi. Yeri değiştirilen sözler italik karakterle gösterildi. * Sonu sert ünsüzle biten sözcüklerde yumuşama görülür. * Adana'da otobüs bileti fiyatları yeniden ayarlandı. (ücretleri) * Televizyon bize çok ucuza patladı. (geldi) * İşlediğin cezaların sonucuna katlanman gerekiyor. (suçların) * Bölgedeki yangınların sabotaj sonucu çıktığı öngörülüyor. (iddia ediliyor) * Takımlar son final maçının hazırlıklarını tamamladı. * Bu konuda değişik alternatiflerimiz de vardı. * Evleri denize karşıydı; fakat güzel bir evdi. (atılmalı ya da “üstelik” denmeli) * Her zaman için düşündüklerini açıkça ifade eder. * Bana benziyordu oğlumun gözleri. (Benimkilere) * Elleri bir yılanınki kadar soğuktu. (yılanın eli olmaz) * Benim buraya geldiğimi kimse istemiyor. (gelmemi) * Olay, arkadaşlarının ters davrandığından kaynaklandı. (davranmasından) * Araba çekilmeye çalıştıkça daha da batıyordu çamura. (çalışıldıkça) * Marmara'da ölmüş bir kadın cesedi bulundu. * Yüzme denizde en iyi öğrenilir. * Hem kendinde hem de arabada epey hasar varmış. (insanda hasar olmaz) * Parayı önemserim; ama gereğinden fazla da ONA değer vermem. * Dünyaya yoksul geldim, DÜNYADAN yoksul gideceğim. * TürklerİN, İslamiyet'i kabul ettikten sonra, hayata bakış açılarında önemli değişiklikler olmuştur. * Meyveler dolapta çok kaldığı için tatları değişmiş. * Komisyon başkanının açıklamaları hiç şüphesiz olayın aydınlanmasına yardımcı olabilir. * Bu tür kazalar yaralanmalara hatta ölüme yol açabilir. * Herkes birbirini tanıyor; ama KİMSE birbiriyle konuşacak konu bulamıyordu. * Sinema yazıları, Türk BASININDA ve yabancı basında ilk kez 1947 yılında yayımlandı. * Her kuruluşUN bu konuda gereken önlemi alması gerekir. * Kimi rüyalar insanların gelecekleri hakkında önemli ipuçları verebilirler. * Eski eserlere önem vermeli, ONLARI gelecek kuşaklara tanıtmalıyız. * Onları görmek istemediğini dolaylı yoldan ima etti. * O yıllarda evimizin bütün gerekli ihtiyacını amcam karşılıyordu. * Bundan sonra ek ilave önlemlerin alınmasını sağlamalıyız. * Boş vakitlerimde korku romanları okumasını çok seviyorum. (okumayı) * Büyük şairlerin eserleri ne düşünce dünyasıyla ne de hayal dünyasıyla tam olarak bağdaşmaz. (bağdaşır) * Hayat herkes için kıymetlidir; fakat ONUN anlamı kişiye göre değişir. * Henüz uçak kazasından daha hiçbir haber alınmadı. * Bu uçsuz bucaksız çölün ortasında bir atım VAR, bir de ben varım. * Bir topluluk olarak onlar bizi ÖNEMSEMİYORLAR, biz de onları önemsemiyoruz. * Bazı olayları sıcağı sıcağına hiç bekletmeden aktarmak gerekir. * Annem sokağa çıkarken eşarbını TAKAR ve yakası kürklü mantosunu giyer, öyle çıkardı. * Ekmeğini YİYİP ve suyunu içtiğim bu insanlara ihanet edemem. * Yaşamı boyunca ülkesini tanıtmak, ÜLKESİNE yararlı olmak amacıyla çalıştı. * El dokuması kilimlerimizİN, dünyanın büyük müzelerinde sergilenmesi beni mutlu ediyor. * Şairin şiir yazdığı ortam rahatsa ŞAİR daha güzel şiirler yazar. * Onunla ilgili yaşadığım anıları hatırladıkça kendimi gülmekten alıkoyamıyordum. * Ben ansiklopedileri İNCELİYORDUM, arkadaşım da bilim teknik dergilerini inceliyordu. * Birçok okuyucu bana bu konuda katılıyorlar. * Seni bu kadar sevdiğimi, SANA bu kadar bağlandığımı bilmiyordum. * Yaşlı kadın kapıdaki çocuğa senden büyük ağabeyin var mı diye sordu. * Haberi hem gazetelerden OKUDUM hem de radyodan dinledim. * Koca salonda ben ve bir yabancı kalmıştıK. * HerkesİN sorumluluğunun bilincinde olması gerekir. * Ülkemizdeki oto yedek parçalarının büyük bir kısmı yurt dışından ithal ediliyor. * Eğer yazdığım şiirler tarafsız bir gözle incelenirse ONLARIN gerçek değeri anlaşılır. * Bu küçük çantadan tomar tomar paralar çıktı. * Gerektiğinde susmasını bilmek gerekir. (susmayı) * Eldeki verilere bakarak eğitimin daha da kötüye gideceğini savundu. (iddia etti/ileri sürdü) * Eski dostları ara sıra aramak ve ONLARLAsohbet etmek iyi oluyor. * Futbolda ortaya çıkan bu skandal nedeniyle birçok futbolcuların takımdan uzaklaştırılacağı söyleniyor. (futbolcunun) * Müdürümüz, sizin RAPORUNUZU ve işe yeni başlayan Aslı Hanımın raporunu çok beğendi. * Mahalledeki fakirlerle ilgilenen, ONLARA yardım eden bu adamı kimse tanımıyordu. * Depremin olacağını herkes biliyor ama BUNA önlem almayı düşünmüyordu. * Başkaları için de olsa çalışmak bize zarar getirmez, aksine BİZİ yüceltir. * Onların Orhan adında bir çocukları doğdu. (bir çocuk, adıyla doğmaz) * Beğendinizse herkese SÖYLEYİN, beğenmedinizse hiç kimseye söylemeyin. * Dinleyicileri coşturdu, ONLARA neşeli dakikalar yaşattı. * Türkçede sayı SIFATLARINDAN ve belgisiz sıfatlardan sonra gelen adlar çoğul eki almaz. * Herkese başarılarını anlatır, HERKESİN kendine hayran olmasını isterdi. * Ekonomileri daha çok, yetiştirdikleri hayvancılığa dayalı. (hayvancılık, yetiştirilmez) * Birçok okullarda on yıl süreyle öğretim görmüştü. * Bu tembellik onun zayıf almasına hatta sınıfta kalmasına sebep olacak. * Ne sen onu ANLIYORSUN ne o seni anlıyor. * Sanır mısın ki bu sözleri millet dinler ve BUNLARA inanır. * Üç saat süreyle görüştükten sonra basına bir açıklama yaptılar. * Seni ömür boyu seveceğim ve SANA değer vereceğim. * Yaklaşık olarak tam üç yıl kaldık o şehirde. * Yeni kurulan üniversiteLERİN rektörleri cumhurbaşkanınca atanır. * Onun tanıklığı ticari itibarımı sarsabilir, belki de BENİ hapse attırabilir. * İyi romanlar yazILmak isteniyorsa, bu romanların dil ve anlatımına özen gösterilmelidir. * Bir işin yapılmasını istiyorsan kendin GİT, yapılmasını istemiyorsan başkasını gönder. * Fen LİSELERİNE ve askeri liselere hazırlık kurslarımız başlamıştır. * Spor kulübünün en iyi ciritçisi, kulübünde branşının en iyisi olmaya çalıştığını söyledi. * Genel Kurul, bu kararı 59'a karşı 68 oyla almıştır. * Arkadaşını kutladı ve tebrik etti. * Siyasal düşüncelerinde ısrarlıYDI; ama inatçı değildi. * Onu ne gördüm ne de ONA bir şey söyledim. * Arkadaşını çağırdı ve ONA teşekkür etti. * Asıl yanılgısı romanla öykü arasındaki ayrıcalığı göremeyişinden doğuyor. (farkı) * Sorumluluğunu kötüye kullanıp kullanılmadığı araştırılıyor. (kullanmadığı) * Görevliler halka hizmet etmeli ve HALKI hor görmemelidir. * İşveren, işçilerin bu çok haklı itirazlarına da göz yummuştu. (kusurlarına) * Yazarın yetişmesine elverişli ekonomik ORTAM ve kültür ortamı hazır mıdır? * Anne ve çocuk ölümlerinde büyük ilerlemeler kaydedildi. (artışlar) * Biz okula GİDECEĞİZ, onlar eve gidecekler. * Harf devrimi 3 Kasım 1928 yılında yapıldı. (tarihinde) * Pislikten ve her türlü sağlık koşulundan yoksun olan lokanta kapatıldı. * Tehlikenin boyutları kavranmış ve alınan tedbirlerle BUNU önlenmişti. * Kıldığımız namazları ve TUTTUĞUMUZ oruçları kabul et, dedi. * Bu yıl da yine sınıfta kaldı. * Ne engel ne sınır tanımaz. (tanır) * Uzun yıllardan bu yana bu köyde yaşardı. (yıllardır/yaşıyor) * Korkunç bir patlama sesi duyuldu. * Çalışkan bir çocuk; ama bir o kadar da yetenekli. * Bu bizim için önemli bir başarıdır, öteki partiler de bundan ibret almalıdır. (bunu örnek almalı) * Çok çalıştığımız için başarı grafiğimiz ister istemez yükseliyor. * Seni üzen ve SANA acı çektiren herkesten hesap soracağım. * O yaz birlikte birçok seyahat, birçok konser izlemiştik. (seyahat izlenmez) * Elimizdeki mevcut bilgiler bu işi halletmemiz için yeterli. * Güzel güzel konuşuyorDU, biz de onu dinliyorduk. * Hafta sonlarında değil, sadece bayramLARDA ve özel günlerde dinleniyordu. * Bu soruyu ne sen ÇÖZEBİLİRSİN ne de ben çözebilirim. * Türkler en zor koşullarda bile gülmesini ihmal etmiyor. (gülmeyi) * Meydanın kenarına kurulmuş olan kürsüye çıkan birinin işaret vermesi üzerine, yüz binlerce işçi, ölen çocukların anısına bir dakika saygı duruşuna geçiyor. * Bütün bildiklerimi ve bilmediklerimi oğluma öğreteceğim. (bilinmeyen öğretilemez) * Kaderde bir köşe başında ölü olarak uyanmak da var. (ölü uyanamaz) * Baharın en güzel aylarından biridir nisan, mayıs. (iki ay için “biridir” denemez) * Beni duymayan arkadaşlar lütfen ellerini kaldırsın. (duyan) * Trafik kazasında hayatını kaybedenlere başsağlığı dilendi. (ölü için başsağlığı dilenmez) * Cenazede sayıları on binin üzerinde yedi bin güvenlik görevlisi vardı. (sayılar çelişkili) * Takımımız 2 – 0 yenilgiden 3 – 0 öne geçti. (mantık hatası) * Geçtiğimiz hafta otelin toplantı salonunda saatlerce süren bir toplantı yapıldı; ancak arkadaşlarımdan hiçbiri BU TOPLANTIYA katılmamıştı. * Müzikli toplantıların düzenlendiği yerlerde gençlerden çok orta yaşlı insanlara daha fazla rastlarsınız * Çalıkuşu, Yaban, Vurun Kahpeye romanı Kurtuluş Savaşı yıllarını yansıtır. (romanları) * Ne yalan söyleyeyim, biraz senden kuşku ettim. (kuşkulandım) * Yabancı diller arasında RusçaYI dilini hep merak etmişimdir. * Müdür, bayan memurları odasında toplayıp onlara işyerinde nasıl giyinmelerini anlattı. (giyinmeleri gerektiğini) * Senin buraya geldiğini eminim ki o da duymuş olmalıdır. * Takımımızın aldığı mağlubiyet ve yenilgiler taraftarları çileden çıkarıyor. * Marmara, nüfus sayısı bakımından Türkiye'nin en kalabalık bölgesidir. * Bana armağan edilenler benden çok, kardeşlerimin işine daha fazla yaradı. * İnsan bir haksızlık karşısında ister istemez elinde olmadan tepki gösteriyor. * Yirmi katlı bu bina, çevredeki küçük binaların yanında dağ gibi kalıyordu. (duruyordu) * Arkadaşıma Cağaloğlu'nda bir kitapçıda tesadüfen rastladım. * O gece şehrin ortasında bir ölü ölmüştü. (ölü ölmez) * Ekşi yiyecekleri az YERDİ, acıyı ise hiç yemezdi. * Bu yazıyı değil anlamak, okumak bile imkânsız. * Ben ona ağabey DERDİM, o da bana kardeşim derdi. * Toplantıda meyve suyu ve pasta ikram edildi. * Bu bölge coğrafî AÇIDAN ve iklim açısından ilgi çekici özelliklere sahiptir. * Hiçbiri anlatılanlara inanmıyor, HERKES kendi fikrinde ısrar ediyordu. * Çok iyi bir insandı; fakat kimseyi üzmezdi. * Dünkü toplantıda Ali bana kendini tanıştırdı. (tanıttı) * Bu tür konuşmalar gözlerimi yaşartırlar. * Şüphesiz ki bu sözleri bazı öğrenciler duymuş olmalı. * Verilen paranın eksik OLDUĞUNU ve yeterli olmadığını söyledi. * Herkes onu görmek istemiyordu. (kimse) * Büyüklere gereken saygıyı göstermeli ve ONLARI incitmemeliyiz. * Ağaç bayramında ben de birkaç fidan ektim. (diktim) * Hiç kimse bu paraya bu işi yapar. (yapmaz) * Mutlaka bugün çocukluk arkadaşını belki arayacak. * Öğrencileri teşvik etmeli, yüreklendirmeli, ONLARA destek olmalıyız. * Şirketteki mevcut ikilik günden güne büyüyor. * Attığı golle takımının galip gelmesine yol açtı. (…i sağladı) * Sınavı, düzenli çalışmasına karşın kazandı. (kazanamadı) * Aşağı yukarı bundan tam iki yıl önceydi. * Arkadaşım gizli sırlarımızı ona da söylemiş. * Köyde birçok hayvanlar ölmüş. * İşi kısa sürede bitirmeme neden oldu. (…i sağladı) * Biricik arzum bu yılki sınavı kazanmak ve iyi bir bölüme girmenizdir. (kazanmanız) |
|
![]() |
|
Yanıt Yaz
|
| Forum Atla | Forum İzinleri ![]() Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |